Desi animalele sunt supuse zi de zi unor factori care le ameninta viata - vremea nefavorabila, diferente de temperaturi, pradatori naturali sau boli si dezastre neasteptate - niciunul nu are un efect mai nociv decat actiunea umana. Astfel ca, in urma vanarii excesive sau a distrugerii habitatului speciei respective, omul a "reusit" (fara sa fie un motiv de lauda) sa stearga de pe lista cateva specii.
1. Tigrul tasmanian
Tigrul tasmanian a fost un marsupial carnivor, cel mai mare din lumea moderna, care a trait in Australia si pe insula Tazmania. La inceputul anilor 1800 era foarte raspandit, insa odata cu venirea colonistilor europeni, a inceput sa fie vanat excesiv (iar vanatoarea era incurajata de recompense), intrucat era considerat un pericol pentru oi. Tirgrul tasmanian era foarte asemanator unui caine, insa
Ultimul tigru tasmanian vazut a murit intr-o gradina zoologica din Australia, Hobart Zoo, in 1936, dupa 3 ani de captivitate. In ciuda faptului ca se stia ca este singurul supravietuitor al speciei sale, Benjamin, asa cum a fost numit, a murit din cauza ca a fost neglijat dupa ce a fost lasat in afara adapostului sau, pe o vreme rea.
Au existat studii care au sustinut ca motivul disparitiei acestei specii a fost o boala necunoscuta care nu a putut fi tinuta sub control. Un nou studiu publicat anul acesta in Journal of Animal Ecology demonstreaza ca actiunea umana este singurul motiv responsabil pentru disparitia acestui marsupial.
2. Pasarea Dodo
Pasarea Dodo este un alt exemplu trist a ce se poate intampla cand oamenii intreprind actiuni nesabuite. Descoperita in 1581, pasarea Dodo a fost stearsa de pe lista speciilor doar 100 de ani mai tarziu. Desi a trait linistita secole intregi pe insula Mauritius pe coasta africana, odata cu aparitia oamenilor la inceputul secolului 16 pasarea Dodo nu a putut sa se apere in fata vanatorii excesive (in special si din cauza faptului ca nu putea sa zboare), astfel ca ultima pasare Dodo vazuta vreodata a fost in 1681.
3. Mamutul lanos
Mamutul lanos a disparut in urma cu 10.000 de ani, dupa ce a trait in Siberia si America de Nord timp de 250.000 de ani. Desi oamenii de stiinta nu s-au pus de acord asupra cauzei disparitiei, un stiudiu recent arata ca motivele pentru care mamutul lanos a disparut definitiv ca specie sunt vanatoarea de catre oameni, combinata cu modificarile de clima si de habitat.
4. Porumbelul pasager
Unul din cele mai tragice cazuri de disparitie a unei specii este cel al porumbelului pasager. Pana acum 200 de ani, porumbelul pasager a fost una dintre cele mai des intalnite pasari pe continentul nord american. In scurt timp insa a devenit o sursa foarte ieftina si buna de mancare, folosita mai ales pentru sclavi si pentru cei saraci, astfel ca a inceput vanarea excesiva a acestei pasari. In 1896 un grup intreg de 250.000 de porumbei a fost vanat desi se stia ca este ultimul de aceasta marime din specia sa. In 1914 moare in captivitate ultimul porumbel pasager cunoscut - Martha.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu