Iata mai jos cateva dintre taxele cele mai neobisnuite platite de-a lungul istoriei:
Taxa pe uleiul de gatit
Descoperirea vestigiilor civilizatiei egiptene a uimit pe toata lumea prin grandoarea lor. Dar pentru a ridica imperiul pe care il cunoastem, faraonii scoteau bani din piatra seaca. Asa se face ca, la vremea respectiva, nimeni nu se mai mira de taxele impuse, mai ales cele pe producerea alimentelor. Una dintre cele mai neobisnuite taxe a fost taxa pe uleiul de gatit.
Adica, populatia era obligata sa-si procure uleiul doar de la oficialii faraonului si era interzisa refolosirea acestuia. De aceea, responsabilii cu colectarea taxelor mergeau din casa in casa pentru a se asigura ca oamenii foloseau cantitatea necesara de ulei, confiscau proviziile mai vechi si ii obligau sa cumpere ulei proaspat, dar cu taxe mai mari.
Taxa pe... urina
Obsesia romanilor pentru curateanie si pentru igiena este arhicunoscuta, astfel ca au descoperit o metoda de a scoate bani din... urina. Desi fusese introdusa de predecesorii sai, Imparatul Vespasian a instituit taxa in toate toaletele publice din Roma.
Taxa era perceputa pe cantitatile mari de urina care era vanduta, la preturi incredibil de mari, tabacarilor, care o foloseau in meseria lor pentru continutul ridicat de amoniac. Interesanta si inedita metoda de reciclare...
Taxa pe barba
Petru cel Mare, tar al Rusiei intre anii 1682 si 1725, a ramas in istorie ca unul dintre personajele care a introdus pe vremea lui unele dintre cele mai ciudate si absurde taxe ale tuturor timpurilor – taxa pe apa de baut, pe stupii de albine sau pe cap de locuitor (un fel de taxa perceputa doar pentru ca existi!!!). Istoria spune ca, la un moment dat, chiar crease un comitet care se ocupa cu inventarea de noi taxe.
Una dintre cele mai absurde taxe, introdusa in 1705, a fost taxa pentru cei care purtau barba. Explicatia era ca tarul voia sa modernizeze societatea ruseasca si sa-i dezvete pe oamenii de la tara, in special, de vechile obiceiuri mostenite din stramosi, unul dintre acestea fiind acela de a purta barba.
Taxa pentru ferestre
Denumita si taxa pe geam, a fost introdusa in Anglia in 1696, in timpul regelui William al III-lea. Abrogata abia in 1851, taxa a fost o metoda de a strange bani de la oameni, in functie de averea fiecaruia, si care era aplicata celor care nu-si plateau impozitul pe venit.
Cu cat casa este mai mare, cu atat are mai multe ferestre, s-au gandit autoritatile de la acea vreme. In consecinta, taxa pe proprietate se majora in functie de numarul ferestrelor pe care le avea locuinta.
Interesant este ca se mai observa si astazi, la casele care se pastreza din vremea respectiva, spatiile de ferestre care au fost zidite, tocmai pentru a evita plata unor taxe prea mari.
Taxa pe palarie
Aceasta taxa a fost perceputa cam din acelasi motiv ca si cea pentru ferestre. Guvernul de la Londra a introdus in 1784 acest bir, care era tot o modalitate de a-i taxa pe cei care nu-si plateau impozitele pe venit.
Practic, taxa era perceputa de vanzatorii de palarii si varia in functie de forma palariei, de inaltime, de intarituri sau de materialul folosit.
Masura a starnit vii controverse in randul aristocratiei britanice, majoritatea incercand sa eludeze legea si sa convinga autoritatile ca ceea ce poarta pe cap nu este o palarie. Disputele devenisera atat de vehemente, incat guvernul a fost obligat, in 1804, sa introduca in lege un amendament cu definitia palarei.
Taxa pe sare
Poate ca este greu de crezut, dar banala sare este unul dintre cele mai taxate bunuri din istorie, tocmai datorita importantei majore pe care o are in viata de zi cu zi a oamenilor.
Unul dintre cele mai cunoscute exemple este taxa impusa de britanici in India coloniala. Astfel de plati existasera in India si inainte, dar in 1835 britanicii crescusera nivelul considerabil.
Cel mai important eveniment legat de taxa pe sare a avut loc in martie 1930, cand Mahatma Ghandi a condus Marsul Sarii, la Dandi. A fost evenimentul care a declansat Salt Satyagraha, o campanie de proteste non-violente impotriva taxelor pe sare, impuse de britanici.
Impozitul pe cap de locuitor
Cunoscuta si ca taxa pe cap sau, in traducere, taxa pentru ca existi! De fapt, a fost o taxa care s-a aplicat in mai multe regiuni ale lumii, celor care declarau ca nu au nici venituri, nici proprietati.
Taxa a iscat dispute aprinse in Marea Britanie in anii '80, in timpul guvernarii premierului Margaret Thatcher, din cauza faptului ca taxa era perceputa de la cei saraci. Din aceasta cauza, in acea perioada au avut loc mai multe manifestatii de amploare la Londra, ceea ce a dus la scaderea popularitatii premierului britanic.
Taxa pentru droguri
De cand a fost introdusa, in 2005, in Carolina de Nord, mai multe state americane au adoptat-o. Desi pare ciudat sa platesti o taxa pentru droguri, avand in vedere ca sunt ilegale, se pare ca birul se aplica, mai degraba, pentru a satisface setea de bani a autoritatilor.
Cum functioneaza? Orice traficant sau consumator "onest" de droguri trebuie sa cumpere un timbru pentru substante neautorizate, categorie care include si marijuana, dar si cocaina sau heroina.
Si desi posesia de droguri este ilegala in America, traficantii care sunt prinsi, desi sunt arestati, trebuie sa plateasca si o amenda, daca nu au achitat in prealabil aceasta taxa de timbru pentru marfa traficata ilegal!
In unele state, taxa a fost declarata neconstitutionala, dupa ce a fost atacata in instanta cu motivatia ca statul impune o dubla penalizare traficantilor de droguri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu