Avem mai jos cele mai raspandite exemple de astfel de metode de inselatorie, prin intermediul carora au fost extorcate sume foarte mari de bani si care inca functioneaza.
Metoda nigeriana
Aceste escrocherii isi au originea in tari din lumea a treia, de unde vine si numele acestei metode. Atacurile proveneau initial de la retele de calculatoare localizate in Nigeria, de unde erau trimise zeci de mii de email-uri catre diferite adrese din SUA. Acum, s-au raspandit in toata lumea.
La inceput, email-ul continea o poveste emotionata despre un caz nefericit de deces si se solicitau destinatarului date despre contul bancar al acestuia din SUA pentru a putea fi transferata averea raposatului la loc sigur. In urma ajutorului, destinatarul ar fi urmat sa primeasca un comision substantial. Pentru asta se solicitau date personale si chiar date despre contul bancar. Odata aceste date dezvaluite, destinatarul se trezea cu contul golit.
Pe masura ce acest tip de inselatorie a inceput sa fie cunoscut de cat mai multa lume, creativitatea escrocilor a produs noi povesti la fel de emotionante, ca, de exemplu, cazul unei persoane bolnave sau al unei persoane in pericol care ar vrea sa-si transfere averea, in siguranta, in SUA, in conturile destinatarului email-ului.
Cea mai simpla cale de evitat este sa nu dai niciodata date personale, pe e-mail, cu atat mai multe date despre conturile bancare, unei persoane necunoscute.
Pare greu de crezut, dar s-au gasit si inca se mai gasesc multi naivi care trimit date confidentiale unor persoane necunoscute de la care au primit un e-mail.
Metoda site-ului clonat
A doua cea mai intalnita frauda facuta pe internet este phishingul. Escrocii creeaza site-uri asemanatoare celor autentice ale bancilor, de exemplu, cu mici modificari ale adreselor.
Se trimit apoi email-uri cu link-uri catre aceste site-uri pentru a ti se solicita in numele bancii sa faci diferite operatiuni. Odata accesat link-ul se deschide pagina clonata unde trebuie sa introduci date de identificare si date despre contul bancar.
Aceste informatii ajung direct la hoti, urmand sa le foloseasca ulterior pentru a-ti goli contul.
Ca sa te feresti de astfel de furturi, trebuie sa stii ca bancile nu-ti cer niciodata sa faci operatiuni in cont sau date despre contul tau prin e-mail.
Metoda inselatoriilor pe eBay
Dupa metoda nigeriana si cea a phishingului, s-au dezvoltat escrocheriile facute pe site-uri ca eBay. Sunt cel putin doua feluri de inselatorii care se fac pe eBay.
Prima dintre ele vizeaza vanzatorii de pe acest site. Hotul alege un obiect scos la vanzare pe site si face rost de unul identic, dar defect. Apoi comanda de la vanzator obiectul bun, face plata, iar dupa ce primeste coletul livrat, face reclamatie sustinand ca produsul i-a venit deteriorat, spart, stricat, etc., avand ca proba produsul identic pe care il avea deja stricat acasa, cu care il inlocuieste pe cel original.
De cele mai multe ori vanzatorul, pentru a nu avea parte de publicitate negativa si alte batai de cap, returneaza banii, asa ca hotul se alege cu un produs in perfecta stare pe care il poate vinde ulterior.
Ca sa te protejezi in calitate de vanzator, cere cumparatorului sa-si faca asigurare de colet pe timpul transportului sau specifica clar o clauza prin care spune ca vanzarea facuta este una finala si nu se accepta returnari, indiferent de motiv.
O a doua metoda presupune vanzarea falsa de produse de mare valoare precum masini, iahturi, etc. Escrocheria este foarte simpla. Hotul scoate la vanzare pe eBay o masina foarte populara si dorita, la un pret foarte bun, pe care de fapt nici nu o are. Posteaza doar poze luate de la alte anunturi auto.
Sub pretextul urgentei, vanzatorul cere un pret sub pretul pietei. In cazul in care te arati interesat de masina, ti se spune ca sunt multe solicitari, iar daca o vrei trebuie sa dai un avans pentru a fi rezervata. Ca sa eviti o astfel de inselatorie, nu plati niciodata avans pentru ceva ce nici macar nu ai vazut in realitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu